Menu

Ekologia w domu - biomasa do kominka

Ekologia w domu - biomasa do kominka

Ekologia to nie tylko segregacja odpadów, oszczędzanie energii elektrycznej i nie używanie reklamówek, to również szereg innych czynności, które możemy wprowadzić do naszego domu, a które pozwolą nam zarówno na oszczędności jak i na dbanie o nasze środowisko naturalne.

Jeśli jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami kominka możemy zamiast tradycyjnych szczap drewna korzystać z bardziej ekologicznych metod opalania, jakimi jest stosowanie biomasy czy brykietów.

Brykiety wytwarzane są z trocin i odpadów drzewnych. Mają zdecydowanie wyższą wartość energetyczną niż tradycyjne drewno a sposób ich wytwarzania ma wyraźnie ekologiczny charakter. Do ich produkcji nie ścina się bowiem nowych drzew a wykorzystuje pozostałości i odpady. Przy wyborze brykietów warto zwrócić uwagę na technologię ich produkcji. Zakupić można bowiem brykiety prasowane pod ciśnieniem oraz brykiety łączone substancjami chemicznymi. Te drugie, ze względu na możliwość wydzielania nieprzyjemnego zapachu nie nadają się do opalania kominka, a jedynie do zastosowania przemysłowego. Za wadę brykietów można uznać ich mało atrakcyjny wygląd, który jednak osobie chcącej dać o środowisko nie powinien przeszkadzać.

Biomasa, czyli inaczej pelety (bywa że brykiety również traktowane są jako rodzaj biomasy) to drobny granulat pochodzenia drzewnego produkowany z pulpy trocin drzew iglastych. 1 kg granulatu ma taką wartość energetyczną jak 0,5 m³ gazu ziemnego. Jest to więc znacznie bardziej opłacalne paliwo niż tradycyjne drewno w naturalnej postaci. Pelety – ze względu na swoją formę stosowane są w kotłach grzewczych lub piecach kominkowych – tam mniej liczy się estetyka paliwa a bardziej jego wartość kaloryczna.

Jeśli więc chcemy żyć bardziej w zgodzie z naturą, dbać o środowisko i móc myśleć o sobie jako o świadomej ekologicznie osobie, warto wybrać brykiety lub pelety do opalania kominka i kotła.